Ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn θέλει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο που είχαν ως αφορμή τη συζήτηση στην επιτροπή Υγείας της Βουλής των προβλημάτων των ασθενών με Ελκώδη Κολίτιδα και Νόσο του Crohn.

Η αναφορά στα νοσοκομεία Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου όσον αφορά το ραντεβού με Γαστρεντερολόγο αφορούσαν το πρώτο ραντεβού και όχι τα μετέπειτα που κλείνονται από τους γαστρεντερολόγους στους ασθενείς με Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου.

Το θέμα αυτό το συζητήσαμε με το Υπουργείο Υγείας σε συνάντησή μας στις 13 Οκτωβρίου που αποδέχονται ότι μπορεί η καθυστέρηση στο πρώτο ραντεβού να καθυστερήσει την διάγνωση και μας υποσχέθηκαν ενημέρωση των παθολόγων στα εξωτερικά ιατρεία για παραπομπή με τη υποσημείωση ότι πιθανόν να πρόκειται για ΙΦΝΕ και έτσι να μην μπαίνουν στην τεράστια λίστα αναμονής. Όσον αφορά τις κωλονοσκοπήσεις αλλά και τα πρώτα ραντεβού δεν υπάρχει οποιοδήποτε παράπονο προς τους Γαστρεντερολόγους, αλλά το αντίθετο πλήρης στήριξη τους. Τα προβλήματα προκύπτουν είτε από το μη ικανοποιητικό αριθμό γαστρεντερολόγων ή την έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού χειρουργείων για να γίνονται κωλονοσκοπήσεις. Θεωρούμε απαράδεχτο να απαιτείται από τον γαστρεντερολόγο του δημοσίου να κατατάξει χρονικά μέχρι και  6 μήνες ασθενείς με βάση την κλινική εικόνα . Το Υπουργείο Υγείας μας διαβεβαίωσε ότι θα διερευνήσει πιθανές λύσεις.

Αφήστε ένα Σχόλιο