Πεπραγμένα Συνδέσμου για την περίοδο 2009 – 2011

Δράσεις του Παγκύπριου συνδέσμου κατά την περίοδο από το 2009 2011

Διοικητικό Συμβούλιο:

  • Επίτιμος Πρόεδρος : Στέλιος Στυλιανού
  • Πρόεδρος : Γιάγκος Γιάγκου
  • Αντιπρόεδρος: Ιωσήφ Κατσιολούδης
  • Γραμματέας και υπεύθυνος ιστοσελίδας : Θεοδόσης Θεοδοσίου
  • Ταμίας: Γιώργος Φυσέντζου
  • Οργανωτικός Γραμματέας : Πόπη Νάσου
  • Βοηθός Οργανωτικός Γραμματέας : Μαρία Χατζήκκου
  • Υπεύθυνη Επικοινωνίας με ασθενείς : Τόνια Ζαρτήλα
  • Μέλη : Γιαννούλα Στρατή, Νεόφυτος Λεβέντης, Ελένη Ζαρτήλα, Χριστόδουλος Νάσου, Γιάννης Αντωνιάδης

 

Ενημέρωση μελών μέσα από επιστολή για δράσεις του Συνδέσμου:

Συνάντηση με Υπουργό Υγείας

Όπως ξέρετε σκοπός του συνδέσμου είναι ανάμεσα σε άλλα να προωθεί αλλά και να προστατεύει τα καλός νοούμενα συμφέροντα των μελών του. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο σύνδεσμος μας ζήτησε και είχε επαφή με τον Υπουργό Υγείας κ. Πατσαλίδη. Όχι μόνο μεταφέραμε στον κ. Υπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας αλλά με τεκμηριωμένες θέσεις και εισηγήσεις ζητήσαμε βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών και παροχών του κράτους προς τα μέλη μας.

Συγκεκριμένα μεταφέραμε στον κ. Υπουργό τα ακόλουθα προβλήματα :

Εγχειρήσεις

Δυστυχώς η πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα το Υπουργείο Υγείας για αποστολή όλων των ασθενών με τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου στο εξωτερικό για εγχείρηση έχει διαφοροποιηθεί αυθαίρετα και χωρίς την πρόσληψη ή την εξειδίκευση κάποιου χειρούργου. Η άποψη που επικρατεί είναι πως αυτές οι εγχειρήσεις εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του γενικού χειρούργου και μπορούν να γίνουν από Κύπριους χειρούργους.

Η θέση μας ήταν πως δε δεχόμαστε για τους Κύπριους ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου τη λογική του γενικού χειρούργου που μπορεί να χειρουργήσει με την ίδια επιτυχία όλες τις περιπτώσεις. Πρόκειται για εξαιρετικά πολύπλοκες εγχειρήσεις που προϋποθέτουν πολύ μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση από τον χειρούργο.

Είχαμε αντιπροτείνει στον κ.Υπουργό την συνεργασία με τον κ. Πάρη Τέκκη ο οποίος είναι εξειδικευμένος σε αυτές τις επεμβάσεις και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους χειρούργους στην κατηγορία αυτή.

Ο κ.Υπουργός ήταν ομολογουμένως ιδιαίτερα θετικός και υποσχέθηκε πως το θέμα αυτό θα διευθετηθεί με τη συνεργασία του κράτους με τον κ. Τέκκη.

 

Στελέχωση του Μακάρειου Νοσοκομείου με Παιδο-γαστρεντερολόγους

Είναι όντος ανησυχητική η αύξηση των νέων κρουσμάτων ιδιαίτερα σε παιδιά. Στα νοσοκομεία μας (ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα) δεν υπάρχει κανένας ειδικός παιδο-γαστρεντερολόγος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται τρομερά προβλήματα σε οικογένειες που πρωτοεμφανίζεται η ασθένεια στο παιδί τους. Τα περιστατικά αυτά αναγκαστικά καταλήγουν σε γαστρεντερολόγους οι οποίοι όμως δεν έχουν την εμπειρία και την εξειδίκευση για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

Σαν σύνδεσμος αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν δυσκολίες για εξεύρεση παιδο-γαστρεντερολόγων. Η διευθέτηση που υπάρχει με συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το Μακάρειο Νοσοκομείο για τις ενδοσκοπήσεις είναι καλή αλλά χρειάζεται να υπάρξει εξειδίκευση των παιδιάτρων του Μακάρειου ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και να δίνουν φαρμακευτική αγωγή στα παιδιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου υπάρχουν εξειδικευμένες κλινικές για παιδιά και παρακολουθούνται από παιδίατρους που εξειδικεύτηκαν σε αυτές τις παθήσεις.

Επίσης διεξάγουμε προσπάθειες ώστε να υπάρξει συνεργασία του Μακάρειου Νοσοκομείου με ειδικό παιδο-γαστρεντερολόγο ο οποίος θα έρχεται μια η δύο φορές τον χρόνο στην Κύπρο για να εξετάζει παιδιά. Στόχος μας είναι όλα τα παιδιά που πάσχουν από αυτές τις νόσους να εξετάζονται τουλάχιστον μιαν φορά τον χρόνο από τον ειδικό ώστε να μεταφερθεί η γνώση σε παιδίατρους του Μακάρειου Νοσοκομείου με απώτερο στόχο μελλοντικά να αναλάβουν αυτοί την περίθαλψη και παρακολούθηση των παιδιών.

 Φάρμακα

Δυστυχώς η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να προσφέρει στα κρατικά φαρμακεία μόνο ένα από τα δύο φάρμακα Salofalk και Asacol έχει προκαλέσει άνιση αντιμετώπιση των ασθενών αφού κάποιοι πρέπει να αγοράζουν το φάρμακο που τους συνταγογραφεί ο γιατρός τους και απλά να βοηθούνται από τη μικρή επιχορήγηση του κράτους. Δυστυχώς οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν ότι τα φάρμακα δρουν με τον ίδιο τρόπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα αριθμός ασθενών να βιώνουν προβλήματα με την αλλαγή του φαρμάκου τους.

Είχαμε εισηγηθεί να υπάρχουν στα φαρμακεία και τα δυο φάρμακα καθώς η δράση τους είναι διαφορετική. Επίσης εισηγηθήκαμε να γίνεται συνταγογράφηση από τους γιατρούς και το φαρμακείο να προμηθεύεται τον αριθμό των σκευασμάτων που χρειάζονται ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αυτών των ασθενών. Ο κ. Υπουργός δεν είχε αντίρρηση στην εισήγηση μας φτάνει να αποδεικνύεται επιστημονικά από τον αρμόδιο γιατρό η ανάγκη για την χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος

 Στελέχωση των Νοσοκομείων

Όπως ήδη ξέρετε η κατάσταση όσον αφορά τη στελέχωση των νοσοκομείων με ειδικούς γιατρούς είναι το λιγότερο πολύ ζοφερή. Η ανάγκη για ενίσχυση των νοσοκομείων με ειδικούς είναι για μας επιτακτική, όπως και η ανάγκη για δημιουργία μιας ξεχωριστής κλινικής για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ή τουλάχιστο στη Λευκωσία οι γιατροί να λειτουργούν ως ομάδα ανεξάρτητη από το Παθολογικό Τμήμα. Το μόνο μέλημά τους να είναι οι σοβαρές αυτές παθήσεις και όχι να εξετάζουν κάποιες μέρες στα εξωτερικά ιατρεία και ο ασθενής που επιδεινώνεται ξαφνικά η κατάσταση του να μην έχει άμεση πρόσβαση στον προσωπικό του γιατρό ή στην ομάδα ειδικών γιατρών αλλά να παραπέμπεται στις πρώτες βοήθειες.

Δυστυχώς εδώ η κατάσταση είναι δύσκολή. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γαστρεντερολόγοι και αν υπάρχουν δεν ενδιαφέρονται για πρόσληψη στο δημόσιο. Ο κ. Υπουργός μας διαβεβαίωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες για ενίσχυση των Νοσοκομείων αλλά δεν είμαστε και ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος.

 Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό καμπ για νέους στο Άμστερνταμ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε πως μεταξύ της 26-29 Αυγούστου ο Πανευρωπαϊκός Σύνδεσμος διοργανώνει την πρώτη καλοκαιρινή κατασκήνωση για νεαρά άτομα ηλικίας μεταξύ 18-25 χρονών. Ο στόχος της κατασκήνωσης είναι να δώσει την ευκαιρία σε νεαρά άτομα να γνωριστούν με άλλα άτομα από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο σε ένα φιλικό υποστηρικτικό περιβάλλον. Ο σύνδεσμος μας σαν μέλος του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου έχει δικαίωμα συμμετοχής με δύο άτομα στην επιχορηγημένη τιμή των 115 ευρώ ανά άτομο.

Δυστυχώς το κόστος μετάβασης από και προς την κατασκήνωση που θα γίνει στην Ολλανδία δε συμπεριλαμβάνεται. Η επιλογή των μελών που θα αντιπροσωπεύσουν τον Σύνδεσμο μας στην κατασκήνωση θα γίνει με τη σειρά προτεραιότητας που θα ληφθούν οι αιτήσεις, για την δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μελών μας. Επίσης για να δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα μέλη μας να συμμετάσχουν ο σύνδεσμος αποφάσισε την επιχορήγηση με 300 ευρώ το κάθε άτομο που θα επιλεγεί να λάβει μέρος.

Γνωριμία με τα μέλη του Συνδέσμου

Τέλος με την ευκαιρία που επικοινωνούμε μαζί σας θα θέλαμε να σας καλέσουμε στην φετινή εκδήλωση του Συνδέσμου μας που θα γίνει στις 29/5/2010 και ώρα 17:30 στο καφέ Chateau Status, που βρίσκεται στην οδό Μάρκου Δράκου 12 έναντι από το Λήδρα Πάλας, για αλμυρά και καφέ. Στόχος της εκδήλωσης η γνωριμία με τα μέλη του συνδέσμου και η ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 70008084 μέχρι τις 26 Μαΐου.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο