Πεπραγμένα Παγκύπριου Συνδέσμου για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn’s

Περίοδος Προεδρίας Δοιηκητικού Συμβουλίου : 2009-2011

Με την ανάληψη των καθηκόντων του (2000) το Δοιηκητικό συμβούλιο είχε να ασχοληθεί με τα ακόλουθα θέματα.

 

  1. Φαρμακευτικά Σκευάσματα. Δεν υπήρχαν όλα τα σκευάσματα που χρειάζονταν οι ασθενείς στα κρατικά Φαρμακεία (Asacol,Salofalk).
  2. Υπο-στελέχωση των κρατικών Νοσηλευτηρίων με ειδικούς Γαστρεντερολόγους. Σε πολλές περιπτώσεις οι γαστρεντερολόγοι εντάσσονται κάτω από τους παθολόγους και εξετάζουν ασθενείς με γενικά προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να μην απομένει χρόνος για την βοήθεια ατόμων με γαστρεντερολογικά προβλήματα.
  3. Χειρουργικές Επεμβάσεις. Οι ομολογουμένως πολύ εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις γίνονταν στην Κύπρο από Γενικούς χειρούργους.
  4. Στην περίπτωση που η ασθένεια παρουσιαστεί σε παιδιά δεν υπάρχει ειδικός παιδο-γαστρεντερολόγος στο Μακάριο Νοσοκομείο αλλά ούτε και στον ιδιωτικό τομέα.

 

 

 

Το συμβούλιο κατέβαλε πολλές και επίμονες προσπάθειες με επιστολές και συναντήσεις με τον υπουργό και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας για επίλυση των πιο πάνω.  Μετά από τις δικές μας παρεμβάσεις αλλά και την ομολογουμένως πολύ θετική προσέγγιση τόσου του ίδιου του Υπουργού αλλά και των άλλων στελεχών του Υπουργείου έχουν γίνει οι ακόλουθες διευθετήσεις

 

  1. Φαρμακευτικά Σκευάσματα. Σε περίπτωση που ο ασθενής χρειάζεται κάποιο συγκεκριμένο σκεύασμα το οποίο δεν προσφέρεται από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες του Κράτους, τότε θα πρέπει ο Ιατρός του να τεκμηριώσει με επιστημονικό τρόπο τους λόγους για την ανάγκη της χορήγησης του συγκεκριμένου σκευάσματος. Αν εγκριθεί η προσφορά από το κράτος τότε θα γίνονται οι κατάλληλες διευθετήσεις για τη προμήθεια από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του κράτους.

b.  Υπο-στελέχωση των κρατικών Νοσηλευτηρίων με Γαστρεντερολόγους. Δυστηχώς δεν κατέστει εφικτό να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα καθώς όπως μας ανέφερε ο κ.Υπουργός δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Γαστρεντερολόγους για εργοδότηση σε κρατικά ιδρύματα.

 

    1. Χειρουργικές Επεμβάσεις. Είχαμε συζήτηση το θέμα με τον Υπουργό σε συνάντηση που είχαμε μαζί του. Λόγω της ανάγκης μείωσης τον εξόδων από το κράτος εισηγηθήκαμε τη συνεργασία με τον ειδικό Χειρούργο Δρ. Πάρη Τέκκη ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Ο Υπουργός είδε θετικά την πρόταση μας και προχώρησε σε συνεργασία με τον συγκεκριμένο γιατρό.

 

  • Στελέχωση Μακαρίου Νοσοκομείου με ειδικό παιδο-γαστρεντερολόγο.  Έγιναν πολλές συναντήσεις αλλά δυστυχώς όπως μας ανάφερε και ο κ.Υπουργός δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος ώστε να γίνει στελέχωση του Μακάριου Νοσοκομείου. Σε τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής κλινικής του Μακαρίου Νοσοκομείου (κ.Ανδρέας Χατζηδημητρίου) ζητήσαμε να γίνει συνεργασία με ειδικό από Ηνωμένο Βασίλειο. Ο σύνδεσμος είχε προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με συγκεκριμένο γιατρό στο ΗΒ ο οποίος έδειξε προθυμία και ενδιαφέρον να μεταβαίνει 3-4 φορές το χρόνο στην Κύπρο ώστε να παρακολουθεί τα δύσκολα περιστατικά και να υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας σε Κύπριους ειδικούς. Ο κ.Χατζηδημητρίου είδε πολύ θετικά το αίτημα μας και αντιπρότεινε την επέκταση υφιστάμενης συνεργασίας που υπάρχει με το Kings College του Λονδίνου. Η διαδικασίες προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς και ζητήθηκε η υποστήριξη του Kings  College και σε Παιδο-γαστρεντερολογικά  προβλήματα. Επισυνάπτω πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα σε εφημερίδα της Κύπρου.

 

 

Άλλες Δραστηριότητες :

      Συμμετοχή στα Συνέδρια του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου

      Συμμετοχή στις συνεδρίες του Παγκύπριου συνδέσμου Εθελοντισμού

      Διοργάνωση Εκδηλώσεων

 

Αφήστε ένα Σχόλιο