Θέση του Συνδέσμου για τα βιοπαρόμοια Φάρμακα

Αγαπητά μέλη και φίλοι,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τις επιβεβαιωμένες αλλά ανησυχητικές πληροφορίες που έχουμε για την πρόθεση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των βιολογικών φαρμάκων με βιοπαρόμοια. Ο Σύνδεσμός μας μετά από συμμετοχή μας σε επιστημονικό εργαστήριο για τα βιοπαρόμοια και βιολογικά φάρμακα που διοργανώθηκε από τον Πανευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ασθενών, αλλά ιδιαίτερα μετά τη συνάντησή μας με το Συμβούλιο της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου, έχουμε καταλήξει στις εξής θέσεις αρχής:

  1. Η μονομερής αντικατάσταση της βιολογικής θεραπείας σε ασθενείς που βρίσκονται σε ύφεση με βιοπαρόμοια είναι αντιεπιστημονική και θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής των ασθενών, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
  2. Δεν πρέπει να επιτρέπεται η αυτόματη αντικατάσταση πρωτότυπων από βιοπαρόμοια φάρμακα είτε βιοπαρόμοιων από άλλα βιοπαρόμοια φάρμακα.
  3. Η όποια σκέψη για χρήση βιοπαρόμοιων σε παιδιά είναι ανεπίτρεπτη αφού πρέπει να δοθεί χρόνος για χρήση από ενήλικες και επαρκή ερευνητικά αποτελέσματα.
  4. Θα πρέπει να δημιουργηθεί αρχείο ασθενών που λαμβάνουν βιολογικές θεραπείες ώστε να καταχωρούνται κυρίως τα δεδομένα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων.
  5. Η χρήση των βιοπαρόμοιων σε νέους ασθενείς να γίνεται μόνο και με τη δική τους συναίνεση αλλά και του γιατρού τους. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει πλήρη ενημέρωση και επίγνωση των όποιων θετικών στοιχείων αλλά και των όποιων κινδύνων.
  6. Να γίνει αναστολή της εισαγωγής των βιοπαρόμοιων μέχρι την επιτυχή εισαγωγή τους από άλλες χώρες. Δεν νοείται χώρα που δεν έχει καν γαστρεντερολογικές κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία να θέλει να πρωτοπορήσει στην εισαγωγή νέων θεραπειών.

Για πληρέστερη ενημέρωση μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ(www.cycca.org) όπου έχει αναρτηθεί η θέση της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου, καθώς και τα πορίσματα του εργαστηρίου που διοργάνωσε ο Πανευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ασθενών. Επίσης μπορείτε να επικοινωνείτε με μέλη του Συμβουλίου στο τηλέφωνο 70008084.

Αφήστε ένα Σχόλιο