Συμμετοχή στη συνέδρια της Επιτροπής Υγείας της Βουλής

Την Πέμπτη 10.11.2022, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn (ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.) παρευρέθηκε στη συνέδρια της Επιτροπής Υγείας της Βουλής. Τον Σύνδεσμο εκπροσώπησαν η Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και η Γραμματειακή Λειτουργός.

Τα θέματα που συζητήθηκαν:
1. Τροποποίηση της νομοθεσίας που θα εφαρμοστεί από 01.01.2023 που αφορά τον χώρο που θα κάνουν οι ασθενείς τις εγχύσεις βιολογικών παραγόντων και τον τρόπο προμήθειας.
2.Ένταξη Φαρμακευτικών σκευασμάτων στο Γεσυ (Βιταμίνη D, Βιταμίνη Β12, σίδηρος, προβιοτικά κ.α.).
3. Μέτρηση επιπέδων και αντισωμάτων σε ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες - ένταξη στο Γεσυ.
4.Εργασιακός χώρος, άδειες ασθενείας, άδειες για να μεταβεί ο ασθενής για να πάρει τα φάρμακα από τα κρατικά νοσηλευτήρια, έγχυση βιολογικών παραγόντων.
5.Δημιουργία Γαστρεντερολογικής Κλινικής (αίθουσα, ενδοσκοπήσεων, γραφείο ιατρού, αίθουσα εγχύσεων, Διατροφολόγος, Ψυχολόγος).

Σημείωση:
Μετά από ενέργειες του ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ από τις 3.12.2021 στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου λειτουργεί το πρόγραμμα με το κολιέ με τα ηλιοτρόπια (Sunflower lanyard) για τις αόρατες αναπηρίες. Ο Σύνδεσμος πρότεινε να εφαρμοστεί και σε άλλες υπηρεσίες.
Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τις ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής άσκησε πίεση στους παρευρισκόμενους (ΟΑΥ, Οκυπυ, Υπ. Υγείας, Γεσυ, ΟΣΑΚ κ.α.) για να δοθούν άμεσες λύσεις. Τα παραπάνω θέματα μαζί με άλλα συζητήθηκαν στα 35 λεπτά που μας δόθηκαν από την Επιτροπή Υγείας.

Αναμένουμε απαντήσεις στα θέματα μας.

Ενωμένοι Μπορούμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να προσπαθούμε!