Επίσκεψη ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn (ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.) και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), πραγματοποίησαν συνάντηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού με τον Εκτελεστικό Διευθυντή Διεύθυνσης Λεμεσού – Πάφου κ. Χρίστο Νικολάου. Παρόντες στην συνάντηση εκ μέρους του ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. ήταν ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης (Αντιπρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.) και η κα Αθηνά Σπανού (Γραμματειακός Λειτουργός ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.). Εκ μέρους της ΟΣΑΚ παρόντες ήταν ο κ. Μάριος Κουλούμας (Πρόεδρος ΟΣΑΚ) και η κα Μιχαέλα Μάρκου (Λειτουργός Προγραμμάτων ΟΣΑΚ). Εκ μέρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού παρόντες ήταν η κα Γεωργία Ευαγόρου (Προϊσταμένη – Νοσηλευτικός Λειτουργός), η κα Λουίζα Αθηνή (Διοικητικός Λειτουργός) και η η κα Μαρία Βρυωνίδη (Πολιτικός Μηχανικός).
Εδώ και καιρό ζητήσαμε αυτή την συνάντηση για να συζητήσουμε και να επιλύσουμε τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σύνδεσμος μας πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Νικολάου (προηγούμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2020. Η επικοινωνία με τον κ. Χρίστο Νικολάου ήταν συνεχής από τότε, προσπαθώντας να βρεθούν λύσεις για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού).

Προβλήματα που παρατηρούνται με τη θεραπεία γαστρεντερολογικών ασθενών στο Γ.Ν. Λεμεσού:

🔸️Αναφέρθηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι εγχύσεις γίνονται συστηματικά στο Τμήμα της Θαλασσαιμίας όπως γινόταν και παλαιότερα. Οι νοσηλευτές έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και επίσης αναμένεται ότι στις αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει να εργάζεται 2ος γιατρός για γαστρεντερολογικούς ασθενείς στο νοσοκομείο και υπάρχει και στόχος για πρόσληψη 3ου γιατρού.

🔸️Ο ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. ανέφερε ότι ακόμα και πρόσφατα στο τηλέφωνο του Συνδέσμου δέχτηκε αναφορές από ασθενείς ότι οι εγχύσεις δεν πραγματοποιούνται πάντα στο Τμήμα της Θαλασσαιμίας, αλλά σε ένα πολύ μικρό χώρο. Ο Γενικός Διευθυντής του Νοσοκομείου κ. Χριστός Νικολάου ανέφερε ότι θα διερευνήσει αυτό τον ισχυρισμό και τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά παρατηρούνται όχι λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά λόγω έλλειψης χώρου.

🔸️ Εφόσον μετακινηθεί όπως αναμένεται το τμήμα της αιμοκάθαρσης από τον χώρο που στεγάζεται τώρα, θα δημιουργηθεί day care στο χώρο αυτό για τις εγχύσεις βιολογικών παραγόντων.

🔸️Σχολιάστηκε από την πλευρά της ΟΣΑΚ και ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών για διάθεση κλινών προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούν την θεραπεία τους. Έγινε εισήγηση όπως οι νοσηλευτές προγραμματίζουν και συντονίζουν τις θεραπείες των θαλασσαιμικών, γαστρεντερολογικών και ρευματολογικών ασθενών. Δεν θα πρέπει υπεύθυνος για τον συντονισμό να είναι ο γιατρός.

🔸️Επίσης αναφέρθηκε ότι καθυστέρηση παρατηρείται και όσον αφορά την προμήθεια των φαρμάκων για λήψη της θεραπείας των ασθενών. Έγινε εισήγηση το φάρμακο του ασθενή να είναι έτοιμο όταν προσέρχεται για θεραπεία. Να υπάρχει προγραμματισμός για τηλεφωνική παραγγελία του φαρμάκου, εφόσον γνωρίζουν ποιοι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία.

🔸️Παρατηρούνται συχνές ελλείψεις φαρμάκων στο φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και ταλαιπωρία των ασθενών. Ζητήθηκε όπως γίνει έλεγχος έτσι ώστε να συμπληρώνονται έγκαιρα τα φάρμακα από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.

🔸️Η Προϊσταμένη – Νοσηλευτικός Λειτουργός κα Γεωργία Ευαγόρου ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα υποστελέχωσης νοσηλευτών ούτε θέμα κακής συμπεριφοράς. Οποιαδήποτε παράπονα λαμβάνονται από τον ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. και από την ΟΣΑΚ καλό είναι να επικοινωνούνται με την διεύθυνση του νοσοκομείου για να τυγχάνουν χειρισμού και να επιλύονται.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!