Πεπραγμένα Συνδέσμου για την περίοδο 2001-2005

Η ιδέα για ίδρυση ενός τέτοιου Συνδέσμου πρωτοξεκίνησε το 1983 αλλά δεν ευδοκίμησε. Η ιδέα επανήλθε το 2000 και αυτή τη φορά είχε θετική κατάληξη. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη νόσο του Crohn’s έκανε την Καταστατική του Συνέλευση στις 10 Δεκεμβρίου του 2001 και εγκρίθηκε επίσημα ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός από το κράτος στις 2 Αυγούστου του 2002.

Η πρώτη Γενική και Εκλογική Συνέλευση συγκλήθηκε την 1η Μαρτίου 2003 όπου και καταρτίστηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο. (Εκλογική Συνέλευση γίνεται κάθε δύο χρόνια)

  •  Στέλιος Στυλιανού Πρόεδρος
  • Ιωσήφ Κατσιολούδης Αντιπρόεδρος
  • Γιάγκος Γιάγκου Γραμματέας
  • Γιώργος Φυσέντζου Ταμίας
  • Γιάννος Μωυσέως Εκπρόσωπος τύπου
  • Γιαννούλα Στράτη Μέλος
  • Κυπρούλα Καπλάνη Μέλος
  • Ελένη Φωτίου Μέλος (Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού)
  • ΑναστάσηςΝυχίδης Μέλος (Πρόεδρος Επ. Επιτρ. Λάρνακας- Αμμοχώστου)
  • Κυριακού Μόνικα Φ. Μέλος (Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου)

Ακολουθεί σύντομη περιγραφή των ενεργειών και δραστηριοτήτων του Συνδέσμου στα δύο αυτά χρόνια:

 

 Έτος 2003

Αρχές του 2003 επικοινωνήσαμε με τον Πανευρωπαϊκό Σύνδεσμο και ζητήσαμε να μας δεχθούν ως μέλη τους. Μετά από προσκόμιση όλων των απαραίτητων στοιχείων μας δέχθηκαν σε πρώτο στάδιο σαν παρατηρητές στο ετήσιο συνέδριό τους.

Το Πάσχα του 2003 τα μέλη του Συνδέσμου ετοίμασαν 500 πασχαλινές λαμπάδες τις οποίες και διαθέσαμε στην τιμή της £1 έκαστη με στόχο την οικονομική μας ενίσχυση.

Την ίδια περίοδο συναντηθήκαμε με τη Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου για να συζητήσουμε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας. Από τότε έχουμε μια αγαστή συνεργασία.

Επίσης μετά και από δικές μας προτροπές, και κυρίως του Προέδρου μας, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο το οποίο προνοεί τη δωρεάν φαρμακευτική αγωγή στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τις νόσους αυτές.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρέστησαν στο Συνέδριο του Ιατρικού Συλλόγου στη Λεμεσό με θέμα «Χειρουργικές επεμβάσεις στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου»

Το Νοέμβριο του 2003 διοργανώσαμε διάλεξη με ομιλητές τρεις Κύπριους Γαστρεντερολόγους.

  • Δρ. Μιχάλης Τρύφωνος με θέμα «Επιδημιολογία/ Παθογένεση»
  • Δρ. Μιχάλης Λεριός με θέμα «Θεραπεία/ Ποιότητα ζωής ασθενών»
  • Δρ. Ανδρέας Χριστοδουλίδης με θέμα «Χειρουργική θεραπεία»

Η διάλεξη είχε μεγάλη επιτυχία με περισσότερους από 100 παριστάμενους.

Την ίδια χρονιά απευθυνθήκαμε στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ευημερίας για να γίνουμε μέλη τους. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να γίνουμε μέλη διότι οι επαρχιακές μας επιτροπές δεν ήταν πλήρως οργανωμένες.

 

Έτος 2004

Συναντήσαμε την Υπουργό Υγείας και της αναλύσαμε τις θέσεις μας και τα προβλήματά μας. Της παραδώσαμε γραπτό υπόμνημα με τα εξής θέματα:

  1. Έμπρακτη δωρεάν φαρμακευτική αγωγή
  2. Τα κρατικά νοσηλευτήρια να είναι στελεχωμένα όπως πρέπει
  3. Δωρεάν αναλύσεις και εξετάσεις πολυδάπανες
  4. Αποστολή από το κράτος στο εξωτερικό ασθενών που χρειάζονται εξειδικευμένες εγχειρήσεις
  5. Δημιουργία θέσης παιδογαστρεντερολόγου στο νοσοκομείο
  6. Οι γιατροί του νοσοκομείου να επιλέγουν τα φάρμακα για τους ασθενείς τους και όχι να υποχρεώνονται σε επιλογές ανάλογες με το τι υπάρχει στο φαρμακείο
  7. Απαλλαγή από το στρατό
  8. Κοινωνική σύνταξη
  9. Συμβούλιο ευημερίας, επίδομα ανικανότητας
  10. Παρακολούθηση για καρκίνο
  11. Οικονομική ενίσχυση

Τον Οκτώβριο δύο μέλη μας παρέστησαν στο ετήσιο Συνέδριο του EFCCA (Πανευρωπαϊκός Σύνδεσμος) όπου και παρουσίασαν την αίτησή μας για να γίνουμε πλήρη μέλη με θετική κατάληξη.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής μας παραχώρησε μετά από παράκλησή μας 1000 ενημερωτικά έντυπα για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου τα οποία και αποστείλαμε στα μέλη μας και σε όλους τους γαστρεντερολόγους για να τα διαθέσουν στους ασθενείς τους.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο