Ανακοίνωση – 29 Μαρτίου 2006

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn’s έγιναν δεκτά από τον Υπουργό Υγείας στις 29 Μαρτίου 2006. Η συνάντηση διεξήχθη μέσα σε θερμό κλίμα και ο Υπουργός έδειξε μεγάλη κατανόηση για όλα τα προβλήματα που του θέσαμε. Συγκεκριμένα πήραμε τις εξής δεσμεύσεις από τον Υπουργό:

1.Οικονομική ενίσχυση
Θα καταθέσουμε τους ελεγμένους οικονομικούς ισολογισμούς του Συνδέσμου μας και θα μας δοθεί μικρή οικονομική βοήθεια για το έτος αυτό.

2. Φάρμακα
Όσο αφορά την κορτιζόνη «Endocort», που παρουσιάζει έλλειψη στην αγορά, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες που ήταν παρούσες στη συνάντηση μας υποσχέθηκαν ότι θα αποδεσμεύσουν κονδύλι για να αγοραστεί ποσότητα τέτοια που να ικανοποιεί τους ασθενείς μας. Επίσης όσο αφορά τα φάρμακα που περιέχουν messazaline θα υπάρχουν όλα τα είδη στα Φαρμακεία διότι αποδέχονται ότι το καθένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να επιδρά σε διαφορετικό σημείο του πεπτικού συστήματος.

3. Στελέχωση των Νοσοκομείων με Ειδικούς Γιατρούς
Όσον αφορά το Νοσοκομείο Λευκωσίας θα διερευνηθεί το επίπεδο της προσφερόμενης ιατρικής περίθαλψης και θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα. Τέλος το Νοσοκομείο Πάφου θα το επισκέπτεται ο γιατρός που θα είναι υπεύθυνος και για τη Λεμεσό.

4. Παιδογαστρεντερολόγοι
Μας εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένας ειδικός στην Κύπρο και άρα δεν μπορούν να αγοράσουν τέτοιες υπηρεσίες για να τις προσφέρουν στους νεαρούς ασθενείς. Θα αποστείλουν παιδίατρο για τρίμηνη εξειδίκευση σε τέτοια θέματα. Μας υπογράμμισε όμως ότι οι σοβαρές περιπτώσεις θα αποστέλλονται στο εξωτερικό.

5. Αγορά υπηρεσιών
Σε περίπτωση που θα δημιουργούνται λίστες αναμονής για εξετάσεις στα Νοσοκομεία θα αγοράζονται υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για τις σοβαρές περιπτώσεις.

Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε γίνει μέλη του Παγκύπριου Συμβουλίου Ευημερίας.

Αφήστε ένα Σχόλιο