Προκήρυξη μαθητικού Διαγωνισμού από τον ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.

Παγκύπριος μαθητικός Διαγωνισμός Αφίσας Φωτογραφίας και Βίντεο με θέμα «Η καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής είναι η μισή μας υγεία ...» με προτοβουλία του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

Ο διαγωνισμός έχει ως βασικό σκοπό την ανάδειξη της σημαντικότητας της υγιεινής γενικότερα. Η καθαριότητα του περιβάλλοντος αλλά και σε προσωπικούς χώρους, όπως είναι η τουαλέτα, συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό μολυσματικών ασθενειών. Είναι, επίσης, δείγμα πολιτισμού ενός λαού.

Πρέπει λοιπόν να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και οι έφηβοι και να αντιληφθούν ότι οι καθαρές τουαλέτες συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό μολυσματικών ασθενειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις (Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου) για τους οποίους η χρήση της τουαλέτας είναι σημαντική. Οι φλεγμονές στο παχύ και λεπτό έντερο, τούς δημιουργεί την ανάγκη για συχνή και άμεση επίσκεψη σε τουαλέτα, ειδικά σε περίοδο έξαρσης της νόσου. Η διατήρηση της καθαριότητας στις δημόσιες και ιδιωτικές τουαλέτες, η τακτική απολύμανση, ο επαρκής αριθμός και η εύκολη πρόσβαση σε δημόσιες τουαλέτες, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην υγεία του ατόμου.

Άρα λοιπόν η υγιεινή μπορεί να είναι καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξη της ίδιας της ζωής του ασθενή με χρόνια πάθηση.

Οι πιο κάτω σκέψεις, όπως και το κείμενο που ακολουθεί για τη Νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα, θα βοηθήσουν στην κατανόηση του θέματος:

  • Διατηρώ τις τουαλέτες καθαρές για να μειωθούν οι μολυσματικές ασθένειες.
  • Άμεση πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές τουαλέτες σε ασθενείς με Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου.
  • Πολλές, καθαρές και σηματοδοτημένες τουαλέτες (γυναικείες και ανδρικές).

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. Να χρησιμοποιηθεί η τεχνική της αφίσας, όχι του ζωγραφικού πίνακα, με μήνυμα ευδιάκριτο, καθαρό, πειστικό και άμεσο. Μέγεθος Α3.

2. Οι μαθητές των Δημοτικών μπορούν να συμμετάσχουν μόνο στην κατηγορία της Αφίσας ενώ οι μαθητές των Γυμνασίων/Λυκείων και Τεχνικών Σχολών και στις τρεις κατηγορίες.

3. Οι φωτογραφίες (high resolution 300dpi) να είναι σε μέγεθος Α4 και να αποσταλούν και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση cycca.org@gmail.com

4. Τα βίντεο να είναι HD και να μην ξεπερνούν τα 60 δευτερόλεπτα και να αποσταλούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση cycca.org@gmail.com

5. Τα έργα να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν υποβληθεί σε άλλο διαγωνισμό.

6. Έργα που θα διακριθούν θα μπορούν να αξιοποιηθούν από το Σύνδεσμό μας ή το Υπουργείο Παιδείας με τρόπους που συνάδουν προς το σκοπό του διαγωνισμού.

ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Στις αφίσες σύντομο γλωσσικό μήνυμα/σλόγκαν μπορεί να ενσωματωθεί στο σχέδιο ή να προστεθεί ως τίτλος ή ως λεζάντα.

2. Οι φωτογραφίες μπορούν να έχουν σύντομο γλωσσικό μήνυμα ή σλόγκαν ως τίτλο ή λεζάντα.

3. Κάθε σχολείο μπορεί να επιλέξει και να αποστείλει μέχρι είκοσι έργα στη διεύθυνση:

Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn, Τ.Θ. 27553, 2430 Λευκωσία, τηλ. 70008084 και να φτάσουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014. Παρακαλούνται τα σχολεία της Λευκωσίας να παραδίδουν τα έργα στον Πρόεδρο του Συνδέσμου, αφού τηλεφωνήσουν προηγουμένως στο τηλέφωνο 70008084. Από άλλες πόλεις, να αποστέλλεται ο φάκελος μέσω υπηρεσίας δεμάτων με την ένδειξη «ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. , τηλ 70008084».

4. Στο πίσω μέρος κάθε έργου να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του μαθητή, του εκπαιδευτικού, καθώς και το όνομα του σχολείου.

Για καλύτερο συντονισμό προτρέπονται όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν να δηλώσουν ηλεκτρονικά(cycca.org@gmail.com) το ενδιαφέρον για συμμετοχή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Η δήλωση δεν είναι δεσμευτική.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

Θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία στους πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας. Στους δεύτερους και τρίτους νικητές κάθε κατηγορίας θα απονεμηθούν άλλα βραβεία ενώ όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές θα τιμηθούν με δίπλωμα συμμετοχής. Επίσης τιμητικά διπλώματα θα απονεμηθούν και στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα εμπλακούν με τους μαθητές τους στο διαγωνισμό.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Κριτική Επιτροπή θα αποτελείται από ανεξάρτητους έμπειρους κριτές από το χώρο του επαγγέλματος και θα ζητηθεί και η συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πλήρως η αντικειμενικότητα.

 

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

Τα βραβεία και οι άλλες διακρίσεις θα απονεμηθούν σε επίσημη τελετή που θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρία της Κριτικής Επιτροπής. Στο χώρο της τελετής θα οργανωθεί έκθεση επίλεκτων έργων του Διαγωνισμού.

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN ΚΑΙ ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ

ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn δημιουργήθηκε με στόχο την ευημερία των ασθενών και των οικογενειών των πασχόντων από τις παθήσεις αυτές, οι οποίες αναφέρονται και ως Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου και εμφανίζονται τόσο σε μικρά παιδιά όσο και σε ενήλικες. Εμφανίζονται ως φλεγμονές στο πεπτικό σύστημα και κυρίως στα έντερα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να επηρεαστούν και άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Το άτομο που εμφανίζει τις νόσους πρέπει να λάβει άμεση φαρμακευτική αγωγή και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική αντιμετώπιση της. Με τη φαρμακευτική αγωγή, ο ασθενής δεν απαλλάσσεται από τη νόσο, αλλά εισέρχεται σε ύφεση για κάποιο χρονικό διάστημα. Το άτομο μπορεί να υποψιαστεί ότι έχει τις νόσους αν χάνει κιλά, νιώθει αδυναμία, χάνει αίμα κατά την αφόδευση, έχει συχνές διαρροϊκές κενώσεις, πόνο στην κοιλιά κ.α.

Οι παθήσεις αυτές προσβάλλουν άτομα όλων των ηλικιών αλλά κυρίως άτομα μεταξύ 20 και 30 χρονών και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών στα παιδιά. Η Νόσος Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα είναι αυτοάνοσα νοσήματα, δεν μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε άτομο σε κάποια στιγμή της ζωής του. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν 100 χρόνια δεν υπήρχε καμιά αναφορά για τέτοιες ασθένειες και όπως και πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις σχετίζονται με την αλλαγή στον τρόπο ζωής αλλά και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Υπολογίζεται ότι στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 5000 ασθενείς και στην Ευρώπη 1 000 000.

Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές τις νόσους, λόγω τον πληγών στο πεπτικό σύστημα χρειάζεται όταν είναι σε έξαρση να επισκέπτονται άμεσα και τακτικά την τουαλέτα. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά τους και στην κοινωνικοποίησή τους, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Συγκεκριμένα:

1. Αποφεύγουν να ταξιδεύουν με ομάδες ατόμων, επειδή θέλουν να έχουν τον έλεγχο του ταξιδιού, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστούν να επισκεφθούν την τουαλέτα.

2. Αγχώνονται όταν έχουν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις εντός και εκτός της πόλης, αφού δεν είναι σίγουρο ότι όταν παραστεί η ανάγκη να επισκεφθούν τουαλέτα θα υπάρχει μία κοντά.

3. Όταν βρίσκονται με φίλους νιώθουν άσχημα να επισκέπτονται την τουαλέτα συνεχώς φοβούμενοι να μην σχολιαστούν, ειδικά όταν βρίσκονται στην εφηβεία.

4. Νεαρά άτομα μπορεί να αποφεύγουν να ακολουθούν την παρέα τους σε χώρους διασκέδασης αν δεν υπάρχουν αρκετές τουαλέτες φοβούμενοι τη δυσκολία της άμεσης πρόσβασης όταν χρειαστεί (δυστυχώς πολλοί χώροι διασκέδασης παρανομούν και δεν έχουν όσες τουαλέτες προβλέπονται από το νόμο).

5. Οι ασθενείς θέτουν καθημερινά την ζωή τους σε κίνδυνο ειδικά αν παίρνουν φάρμακα που είναι ανοσοκατασταλτικά και χρησιμοποιήσουν τουαλέτες που δεν είναι καθαρές και επαρκώς απολυμασμένες.

6. Οι μαθητές μπορεί να χρειαστούν να επισκεφθούν άμεσα την τουαλέτα και αγχώνονται αν ο καθηγητής θα τους δώσει άμεσα την άδεια ή αν θα σχολιαστούν από τους συμμαθητές τους.

7. Σε κοινοχρήστους χώρους όπως πάρκα, παραλίες και δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους αναψυχής πολλές φορές απουσιάζει η σωστή σήμανση ύπαρξης τουαλετών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει και να καθυστερεί την πρόσβαση των ασθενών και όχι μόνο.

8. Απουσία καθαρών και εξοπλισμένων κατάλληλα τουαλετών (χαρτί υγείας, υγρό απολύμανσης, κλειδαριά, υγροσάπουνο, αρωματικό χώρου, εξαερισμός, παράθυρα κ.α.) σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Αφήστε ένα Σχόλιο