Ο αντίκτυπος του ιού - COVID-19 στους ασθενείς με ΙΦΝΕ Η Αντίληψη των ασθενών

Η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης που σχετίζεται με την πανδημία του κορανοϊού (COVID-19) αντιπροσωπεύει μια δύσκολη περίοδο τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς.

Αντιμετωπίζουμε έναν νέο εχθρό, για τον οποίο γνωρίζουμε λίγα ή τίποτα και που απαιτεί τη συνεργασία όλων για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων με ΙΦΝΕ (European Federation of Crohn’s and Ulcerative Colitis Associations – EFCCA) διεξήγαγε μια έρευνα προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τις ανησυχίες και τους φόβους των ασθενών με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου στο πλαίσιο αυτής της πανδημίας.

Η έρευνα σχεδιάστηκε από κοινού με τον Pr. Ο Silvio Danese, επικεφαλή του Κέντρου ΙΦΝΕ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Humanitas στο Μιλάνο, αρχικά στόχευε την ιταλική κοινότητα ασθενών με ΙΦΝΕ, δεδομένης της ιδιαίτερα σοβαρής κατάστασης στην Ιταλία. Μετά από διαβούλευση με το διοικητικό συμβούλιο της EFCCA, αποφασίστηκε η συμμετοχή όλων των μελών της. Χάρη στην άμεση αντίδραση πολλών ενώσεων και εθελοντών, έχουν δημοσιευτεί 11 μεταφράσεις.

Λήφθηκαν απαντήσεις από 3815 άτομα και οι επτά κορυφαίες χώρες περιελάμβαναν Ιταλία, Ολλανδία, Βραζιλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Νορβηγία και Ισπανία.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν κατά την περίοδο 30 Μαρτίου – 16 Απριλίου 2020 και τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Σύμφωνα με την δημοσίευση στο Lancet:
“Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επισημαίνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ γιατρών και ασθενών. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η επικοινωνία ιατρού-ασθενούς και να παρέχονται σαφείς και συγκεκριμένες συστάσεις σε μια περίοδο σημαντικής σύγχυσης για άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Crohn and Colitis, η Βρετανική Εταιρεία Γαστρεντερολογίας και ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μελέτη των Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου ανταποκρίθηκαν σε αυτό το αίτημα, παρέχοντας πρακτικές οδηγίες για τη διαχείριση ασθενών με IΦΝΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εστιάζοντας όχι μόνο στη φαρμακευτική αγωγή αλλά και σχετικά με συμβουλές για την καθημερινή ζωή (π.χ. κοινωνική απόσταση, χρήση μάσκας και αποφυγή ταξιδιού). Σε ασθενείς με IΦΝΕ που δεν έχουν συμπτώματα υποδηλωτικά του COVID-19, τα ανοσοκατασταλτικά και βιολογικά φάρμακα δεν πρέπει να διακόπτονται ως προληπτική στρατηγική, καθώς δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης από SARS-CoV-2 με αυτές τις θεραπείες.

Επιπλέον, συνιστάται στους ασθενείς να μένουν στο σπίτι, να αποφεύγουν τα ταξίδια, να σέβονται τους κανόνες κοινωνικής απόστασης (τουλάχιστον 1 m μεταξύ ενός ατόμου και ενός άλλου), να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των χεριών και να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες έξω από το σπίτι. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οργανώσεις ασθενών αποτελούν βασικό σύνδεσμο μεταξύ ιατρών και ασθενών και πρέπει να εμπλέκονται όλο και περισσότερο στη διαχείριση ασθενών. Η στενή συνεργασία θα μπορούσε να επιτρέψει μεγαλύτερη συμμόρφωση των ασθενών με τις συστάσεις των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης”.

Παρακαλώ μείνετε στα φάρμακά σας και μιλήστε με τους θεράποντες γιατρούς σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων με ΙΦΝΕ (European Federation of Crohn’s and Ulcerative Colitis Associations – EFCCA) διεξήγαγε μια έρευνα προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τις ανησυχίες και τους φόβους των ασθενών με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου στο πλαίσιο αυτής της πανδημίας.

Views of patients with inflammatory bowel disease on the COVID-19 pandemic - a global survey

Ολόκληρη η ανάλυση αγγλικό κείμενο