Συνάντηση ΠΑΣΥΕΚΚ με την Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της Βουλής κα Στέλλα Κυριακίδου

Ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn, συναντήθηκαν την Τρίτη 30 Ιουνίου με την Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της Βουλής κα Στέλλα Κυριακίδου.

Στη συνάντηση κοινοποιήθηκε  αίτημα-διαμαρτυρία το οποίον έχει ήδη παραδοθεί στον Υπουργό Υγείας με θέμα την εξειδίκευση παιδίατρου στο Kings college Hospital σε γαστρεντερολογικά προβλήματα. Το αίτημα απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας Δρα Φίλιππο Πατσαλή και υπογράφεται από περισσότερα από 1000 άτομα. Οι υπογραφές συλλέχθηκαν στα πλαίσια των πρόσφατων εκδηλώσεων του Συνδέσμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τις πιο πάνω παθήσεις.  Παρά την τεχνική συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2014 από τον υπουργό Υγείας και το Kings College Hospital, το Υπουργείο δεν έχει ακόμα προχωρήσει αδικαιολόγητα κατά τον Σύνδεσμό μας) στην υλοποίηση της πιο βασικής του πρόνοιας, που είναι η αποστολή παιδίατρου στο πιο πάνω νοσοκομείο στο Λονδίνο για εξειδίκευση, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η ανασφάλεια  και η μη ποιοτική παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα παιδιά με Ελκώδη Κολίτιδα και Νόσο του Crohn. Ας σημειωθεί ότι δεν υπάρχει στην Κύπρο γιατρός με ειδικότητα παιδογαστρεντερολόγου, ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου (ΙΦΝΕ), όπως οι μεγάλες λίστες αναμονής για κολονοσκόπηση στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού, η ανάγκη για δημιουργία αρχείου για χειρουργικές επεμβάσεις, η απευθείας από ιδιώτη γιατρό συνταγογράφηση των βιολογικών παραγόντων και βιοπαρόμοιων φαρμάκων για μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών και ταυτόχρονη αποφόρτιση των γαστρεντερολόγων του δημοσίου, η άμεση ανάγκη για απαλλαγή των νέων με ΙΦΝΕ από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και τέλος η ανάγκη για δημιουργία ξεκάθαρων κριτηρίων εισαγωγής ασθενών με ΙΦΝΕ στον ειδικό κατάλογο Εκπαιδευτικών με αναπηρίες για διορισμό στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία.

Η Βουλευτής και ο Σύνδεσμος δρομολόγησαν συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων και το Σεπτέμβριο θα συναντηθούν και πάλι για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα.

 

Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn

20150724 SK

 

Αφήστε ένα Σχόλιο