Υπάρχει κληρονομικότητα στα εντερο-βακτήρια , που προκαλούν τη νόσο του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας

Μια νέα μελέτη από μια διεθνή ομάδα ερευνητών δείχνει για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι μπορεί να κληρονομήσουν κάποια από τα εντερικά βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου Crohn. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Genome Medicine, επιβεβαίωσε επίσης ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να επιδεινώσουν την ανισορροπία στα μικρόβια του εντέρου.

peoplemayinh

"Τα εντερικά βακτήρια, που θα αναπτυχθούν σε πολύ νεαρή ηλικία, μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία σας για το υπόλοιπο της ζωής σας", είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dan Knights, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υπολογιστών του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Έχουμε βρει ομάδες γονιδίων που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη ανάπτυξη διαταραχών στα μικρόβια του εντέρου."

Ο Knights και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα συνεργάστηκαν με ερευνητές από το Harvard, MIT, το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Groningen σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς μελέτες αυτού του είδους. Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις ανεξάρτητες ομάδες από 474 ενήλικες ασθενείς με ΙΦΝΕ που ζουν στη Βοστώνη (ΗΠΑ) Τορόντο, Οντάριο (Καναδάς) και Γκρόνινγκεν (Ολλανδία). Οι γιατροί και οι νοσοκόμες συνέλεξαν δείγματα DNA από κάθε ανθρώπινο υποκείμενο και το DNA των εντερικών βακτηρίων τους σε διάστημα περίπου δύο ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν χιλιάδες είδη μικροβίων και ανθρώπινων γονιδίων.

Τα αποτελέσματα, τα οποία εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε δύο ή περισσότερες ομάδες, έδειξαν ότι το DNA των ανθρώπινων υποκειμένων συνδέθηκε με τα βακτήρια στο έντερο τους. Οι ασθενείς με ΙΦΝΕ φαίνεται να έχουν χαμηλότερη βιοποικιλότητα βακτηρίων στο έντερο. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη φαρμακευτικής αγωγής που θα στοχεύει ορισμένα γονίδια ή ορισμένα προϊόντα που δημιουργούνται από τα εντερικά βακτήρια.

Η κοινότητα των βακτηρίων στο έντερο μας είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που δεν επηρεάζεται μόνο από τη γενετική, αλλά επίσης και από την ηλικία, το φύλο, τη φαρμακευτική αγωγή και πολλούς άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, αυτή η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με μεγαλύτερη ανισορροπία στην βακτηριακή κοινότητα στα έντερα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει δεσμούς μεταξύ των ανθρώπινων εντερικών βακτηρίων και αυξημένο κίνδυνο μιας ευρείας ποικιλίας ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο αυτισμός, οι καρδιακές παθήσεις, όπως ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

«Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα μαθαίνουμε πώς αυτά τα βακτήρια επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αλλά η κατανόηση της ανθρώπινης γενετικής είναι ένα απαραίτητο βήμα, ώστε να ξεδιαλύνουμε το μυστήριο», κατέληξε ο Knights.

 

Το παρών κείμενο είναι μετάφραση από άρθρο που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα : http://medicalxpress.com/news/2014-12-people-inherit-gut-bacteria-crohn.html

Αφήστε ένα Σχόλιο