Δικαιώματα ασθενών με ΙΦΝΕ

Δικαιώματα ασθενών με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ-Ελκώδης Κολίτιδα και Νόσος του Crohn)

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

• Οι ασθενείς με ΙΦΝΕ που έχουν ετήσιο εισόδημα λιγότερο από 150 000 ευρώ, δικαιούνται ιατροφαρμακευτική αγωγή και νοσήλια με την έκδοση ειδικής κάρτας νοσηλείας από το Υπουργείο Υγείας. Ισχύουν τα τέλη για φάρμακα, αναλύσεις και εγγραφή στο γιατρό.

• Φάρμακα που δεν παρέχονται από τα κρατικά νοσηλευτήρια μπορούν να παραγγελθούν από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες μετά από ξεχωριστή – ατομική αίτηση. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από επιστολή του γιατρού ο οποίος να τεκμηριώνει την ανάγκη για παροχή του συγκεκριμένου φαρμάκου.

• Οι περιπτώσεις παιδιών ασθενών παραπέμπονται σε συγκεκριμένο ιδιώτη γαστρεντερολόγο και το κράτος αναλαμβάνει τα έξοδα. Με τη νέα χρονιά, θα προσληφθεί παιδογαστρεντερολόγος στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

• Δύο με τρεις φορές το χρόνο θα επισκέπτεται την Κύπρο παιδογαστρεντερολόγος και δίνεται η δυνατότητα σε κάθε παιδίατρο ή γαστρεντερολόγο να παρουσιάσει την περίπτωση παιδιού με γαστρεντερολογικά προβλήματα μετά από επικοινωνία με τη Δρα Παναγιώτα Πρωτοπαπά στο Μακάρειο Νοσοκομείο (Εξωτερικά ιατρεία στην Έγκωμη).

 

Στρατιωτική θητεία και πολιτική άμυνα

• Οι άρρενες μπορούν, αν το επιθυμούν, να απαλλαγούν από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί νεαροί προτιμούν να μην απαλλαγούν και κατά τη διάρκεια της θητείας τους η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται σε επικίνδυνο βαθμό από το άγχος, τη διατροφή και τη σωματική κούραση.

• Οι κοπέλες μπορούν, αν το επιθυμούν, να απαλλαγούν από την πολιτική άμυνα.

Μαθητές-φοιτητές

• Μαθητές που παρακάθησαν στις παγκύπριες εξετάσεις και δεν έλαβαν τη θέση που ήθελαν, μπορούν να διεκδικήσουν να ενταχθούν σε ειδική ποσόστωση ατόμων με ιατρικό ή άλλο πρόβλημα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν από ιατροσυμβούλιο και να αποδειχθεί με επιστολή από το γιατρό τους και άλλα στοιχεία ότι μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν την ειδική κατηγορία.

• Οι μαθητές που φοιτούν σε δημόσια σχολεία εντάσσονται στην κατηγορία των παιδιών με ειδικές ανάγκες και ανάλογα με την ένταση και τη φύση του προβλήματος, μπορούν να διεκδικήσουν από τη σχολική μονάδα κάποιες διευκολύνσεις. π.χ. παιδί σε περίοδο εξεταστικής που λόγω έξαρσης της νόσου δεν μπορεί να μεταβεί στο σχολείο, μπορεί να ζητήσει η εξέταση να γίνει στο χώρο διαμονής του. Φυσικά η ενημέρωση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών εξαρχής, θα διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ο Σύνδεσμος μπορεί να σας εφοδιάσει με σχετικά ενημερωτικά έντυπα για να τα διαθέσετε με τη σειρά σας στη σχολική μονάδα.

• Απόφοιτοι πανεπιστημίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στον ειδικό κατάλογο αδιόριστων στη Δημόσια Εκπαίδευση. Εννοείται ότι θα χρειαστεί να υποβάλουν σχετικά έντυπα στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και να περάσουν από ιατροσυμβούλιο.

 

Κοινωνικές παροχές

• Οι ασθενείς μπορούν να διεκδικήσουν βοήθεια από το γραφείο ευημερίας αν ενταχθούν στην ομάδα των αναπήρων. Φυσικά, όσα άτομα δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα μπορούν να διεκδικήσουν χωρίς υποχρεωτικά να ενταχθούν στην κατηγορία των αναπήρων.

1 σκέψη για το “Δικαιώματα ασθενών με ΙΦΝΕ”

  1. Τα δικαιωματα στην Ελλάδα ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα

    Μείωση Φόρου 200,00 € (ανεξαρτήτως εισοδήματος) και απαλλαγή από παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις.
    Απόκτηση Δωρεάν Δελτίου Μετακίνησης ΑΜΕΑ (που σας δίνει τη δυνατότητα –εφόσον το εισόδημά σας δεν ξεπερνά το ποσό που ορίζεται με εγκύκλιο κάθε χρόνο- να μετακινήστε δωρεάν με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας και να έχετε έκπτωση 50% σε όλα τα ΚΤΕΛ της Ελλάδας καθώς και όλα τα δρομολόγια του ΟΣΕ).
    Επίδομα από την Πρόνοια (το οποίο δίνεται αν δεν εργάζεστε και αν έχετε εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το ποσό του ορίζεται ανά διαστήματα από το αρμόδιο υπουργείο).
    Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή Κάλυψη από την Πρόνοια (η οποία παρέχεται αν δεν εργάζεστε, αν έχετε εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το ποσό του ορίζεται ανά διαστήματα από τον αρμόδιο υπουργείο και δεν καλύπτεστε από κάποιον άλλο Ασφαλιστικό Φορέα – π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ).
    Απόκτηση «Κάρτας Πολιτισμού» (που σας δίνει τη δυνατότητα να πάτε σε εκθέσεις, θέατρα, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ με έκπτωση στην τιμή εισόδου που μπορεί να φτάσει και το 100%).
    Συμμετοχή στα προγράμματα «Κοινωνικού Τουρισμού» κάθε χρόνο αντί του χρόνου παρά χρόνου που ισχύει για άτομα που δεν είναι ΑΜΕΑ.
    Αναπηρική Σύνταξη (η οποία παρέχεται εφόσον έχετε τουλάχιστον 10 χρόνια ασφάλισης στο συγκεκριμένο Ασφαλιστικό Φορέα).
    Παράταση της Ιατροφαρμακευτικής και Νοσοκομειακής Κάλυψης από το Ασφαλιστικό σας Ταμείο (σε περίπτωση που λήγει η ισχύς της).
    Συμμετοχή σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για θέσεις στο Δημόσιο Τομέα που αφορούν ΑΜΕΑ.
    Συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης του ΟΑΕΔ για ΑΜΕΑ.
    Εύρεση επιδοτούμενης εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα μέσω ΟΑΕΔ για ΑΜΕΑ.
    Απαλλαγή από την υποχρέωση Στράτευσης (Ι5) ύστερα από αίτηση στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο.
    Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ενδοσχολικές εξετάσεις.

Αφήστε ένα Σχόλιο